1.12.11

Ένα τραγούδι και μια ιστορία - Απρίλιος 1916

 Zombie   - The Cranberries

Με την αναφορά που γίνεται στο έτος 1916, γίνεται συσχετισμός του τραγουδιού με την εξέγερση   των Ιρλανδών εναντίων των Άγγλων, που έγινε στις 24 Απριλίου  του 1916.
Ωστόσο το τραγούδι μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι αναφέρεται γενικότερα στη φρίκη του πολέμου και των δεινών που επιφέρει.


Another head hangs lowly, 
child is slowly taken.
And the violence caused such silence;
Who are we mistaken?

But you see, it's not me, it's not my family.
In your head, in your head, they are fighting.
With their tanks and their bombs,and their bombs and their guns, 
in your head, in your head, they are crying.

In your head, in your head, zombie, zombie, zombie - ie - ie
What's in your head, in your head, zombie, zombie, zombie?
Hey, hey, hey, hey, oh, dou, dou, dou, dou, dou...

Another mother's breakin' heart is taken over.
When the violence causes silence, we must be mistaken.

It's the same old theme since nineteen-sixteen.
In your head, in your head they're still fighting.
With their tanks and their bombs, and their bombs and their guns;
In your head, in your head, they are dying.

In your head, in your head, zombie, zombie, zombie - ie - ie.
What's in your head, in your head,
Zombie, zombie, zombie - ie - ie - ie,
Oh, oh, oh, Oh, oh, oh, oh, hey, oh, ya, ya-a...

What's in your head, in your head,
Zombie, zombie, zombie - ie - ie - ie,
Oh, oh, oh, Oh, oh, oh, oh, hey, oh, ya, ya-a...


Η εαρινή εξέγερση (ή εξέγερση του Πάσχα)


James Conolly
Μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μέλη της Ιρλανδικής Δημοκρατικής Αδελφότητας επιδίωκαν να επαναστατήσουν ενεργά ενάντια στους Βρεττανούς. Ο Τζέιμς Κόνολι (James Connolly) ηγέτης της Ιρλανδικής Πολιτοφυλακής  ένωσε τις δυνάμεις του με την Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα, αφού είχαν τον ίδιο στόχο - την  Απελευθέρωση της Ιρλανδίας  από το Βρεττανικό ζυγό.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις  24 Απριλίου  του 1916.  Ο Τζέιμς Κόνολι ήταν Διοικητής της Ταξιαρχίας του Δουβλίνου, η οποία είχε τον ουσιαστικότερο ρόλο στην εξέγερση. Έτσι θεωρήθηκε  ντε φάκτο Αρχηγός της εξέγερσης.

Τα μέλη της αδελφότητας κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στο Δουβλίνο και απαίτησαν όπως απαλλαχτεί η Ιρλανδία από το Βρεττανικό ζυγό.

Η έξέγερση διάρκεσε έξι ημέρες, αφού  οι Βρετανοί κατάφεραν και επανέκτησαν τον έλεγχο. Στις 30 Απριλίου, οι επαναστάτες  δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά μόνο την παράδοση τους στον εχθρό.  Η αποτυχία της επανάστασης οφειλόταν εν μέρει στις αντιφατικές διαταγές από τους ηγέτες του κινήματος αλλά και την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης τους.. 

Πολλοί από τους ηγέτες της επανάστασης, ανάμεσα σε αυτούς και  Τζέιμς Κόνολι, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια  Kilmaiham όπου και εκτελέστηκαν.
 Garden of Remembrance
O κήπος της ενθύμησης βρίσκεται στο Δουβλίνο και είναι αφιερωμένος στην μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας από τους Βρεττανούς.

Το 1976  έγινε διαγωνισμός για να  βρεθεί  ένα ποίημα το οποίο θα   εκφράζει την εκτίμηση και την έμπνευση αυτής της αέναης προσπάθειας για την ελευθερία. Νικητής ήταν ο Liam Mac Uistin, με το πιο κάτω ποίημα: 

"We Saw a Vision"

In the darkness of despair we saw a vision,
We lit the light of hope and it was not extinguished. 
In the desert of discouragement we saw a vision. 
We planted the tree of valour and it blossomed. 
In the winter of bondage we saw a vision. 
We melted the snow of lethargy and the river of resurrection flowed from it. 
We sent our vision aswim like a swan on the river. The vision became a reality. 
Winter became summer. Bondage became freedom and this we left to you as your inheritance. 
O generations of freedom remember us, the generations of the vision.Dublin Post Οffice
Αυτή η φωτογραφία δεν μπήκε από λάθος..... Κρύβει πίσω της μια παράλληλη ιστορία που οδηγεί στη σύγχρονη εποχή.  Από τις 14 Απριλίου του 1916 καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάληψη του Ταχυδρομείου του Δουβλίνου. Παρά την αντίσταση των Βρεττανών, μετά από 5 μέρες μάχης, στις 19 Απριλίου του 1916, κατάφεραν να το καταλάβουν και να τοποθετήσουν τη Διακήρυξη της Δημοκρατίας.

Αυτοί που πολέμησαν τους Βρεττανούς στη συγκεκριμένη μάχη ήταν γνωστοί ως Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (Irish Republican Army - IRA). Και εδώ αρχίζει ένας νέος κύκλος βίας......


13 σχόλια:

 1. Εξαιρετικα ενδιαφερον ποστ!! Απολαμβάνω να μαθαίνω νέα πράματα όπως τουτο :)))

  Εσύ πρεπει επίσης να εισαι μέσα στο νου μου γιατί πριν λίες μέρες εκαρφωθηκε μου μια απορια στο νου....Να μάθω την ιστορία του τραγουδιου "Το γελαστο παιδι" του Θεοδωράκη. Τελικά οι στιχοι ειναι μετάφραση του Βασίλη Ρωτα πάνω σε στίχους κάποιου Εγγλέζου τζαι βασίζεται ακριβως στα ιστορικα γεγονότα τα οποία περιγράφεις δαμε. Το γελαστο παιδι ηταν Ιρλανδός αλλά αντι να πεθάνει ηρωικά που Εγγλεζους οπως λαλεί το τραγουδι, επεθανε που "δικους" του σε ενα μετέπειτα εμφύλιο.....Μετα φυσικα στην Ελλάδα αλλαξε το νόημα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. λατρεύω τους cranberries. το zombie ήταν το δόλωμα. μετά από ΄κείνο ασχολήθηκα πολλά μαζί τους. το Yeat's Grave έχει επίσης σχέση με την ιστορία τους. κρίμα που μετά το 3ο άλμπουμ έχασαν τη μαγεία τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και μένα άρεσε μου πολλά το το ποστ σου Τζο!!! Τέλειο! Και μένα οι cranberries αρέσκουν μου πολλά και η αλήθεια είναι πως δεν είχα ιδέα πως είχε ιστορία πίσω που το zombie. Ανέβηκε στην εκτίμηση μου παραπάνω τωρά. Η Πρασινάδα εν για τον Μαϊκλ Κόλινς που λαλεί ένε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ούτε που μου επέρασε ποττέ που το νου ακούοντας το τραγούδι τζαι βλέποντας το φιλμάκι ότι μπορεί να έσιει σχέση με επεισόδια με το IRA...

  πάντως ο wikis λαλεί ότι το τραγούδι μιλά για τους βομβαρδισμούς του IRA στο Warrington το 1993 (το τραγούδι γράφτηκε το 1994) τζαι τους σκοτωμούς 2 μωρών

  αλλά λατρεύω το τραγούδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αρέσκουν μου τα ποστ που μαθαίνεις πράματα. μπράβο πολλά ωραίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. πολλά ωραίο post..αν και εν που τα αγαπημένα μου τραγούδια εν ήξερα την ιστορία του..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Πρασινάδα Η ανάρτηση για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Αλλά εχάρηκα το αφάνταστα, αφού έμαθα πράματα που δεν ήξερα. Φαίνεται νομίζω και από την ώρα ανάρτησης....
  Μεν λαλείς όμως ότι είμαι μες το νου σου, τζαι εννα αρκέψει η μαριλού να με σουξουλά για να σπάσουμε τους κωδικούς του Σάντα.

  @αστροναύτης Για το zombie πεθαίνω! Τρέχω να ακούσω το Yeat's Grave, αφού δεν ξέρω όλα τα τραγούδια τους. Είδα το zombie σε ζωντανές συναυλίες τους (2010-11) στο you tube τζαι έφριξα. Εχάθηκε η μαγεία του τραγουδιού... θωρείς παντού φώτα να δημιουργούν ένα πανζουρλισμό. Τελικά η πολλή τεχνολογία βλάφτει.

  @marilou Ακόμα και να μην υπήρχε αυτή η ιστορία πίσω από το τραγούδι, μόνο για το στίχο και τη μουσική του κτυπώ ενέσεις! Η Πρας επιβεβαίωσε μου ότι εν για το Michael Collins που μιλούσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Neerie Καλωσόρισες στο μπλογκ. :) Συμφωνώ ότι το τραγούδι μπορεί να γράφτηκε με αφορμή τους βομβαρδισμούς του IRA στο Warrington το 1993 τζαι τους σκοτωμούς 2 μωρών.
  Ο στίχος του τραγουδιού «It's the same old theme since nineteen-sixteen» αναφέρεται στην εξέγερση του 1916 και ταυτόχρονα στη ίδρυση του IRA και την πρώτη του επιτυχία εναντίων των Βρετανών. Άρα, με αυτό που βρήκες στο wiki, δένει το γλυκό, αφού από τότε ο κύκλος βίας ("And the violence caused.... such silence") μεταξύ των 2 αντιμαχόμενων πλευρών είχε ξεκινήσει… και συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας.

  @Mana Χαίρομαι που σου άρεσε, τύπωσε το τζαι πάρ’ το του Defiance με το γλυκό του! :))
  Ενδιαφέρουν με τζαι μένα αναρτήσεις με τέθκια θέματα. Τζαι τον Defiance, θεωρώ τον μάστρον.

  @Rania Ούτε εγώ ήξερα την ιστορία του, και την έμαθα εψες πουρνό μεσάνυχτα. Άξιζε όμως το ξενύχτι! και δικό μου αγαπημένο…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Heatjo ευχαριστω! Ειχα την απορια, τι κρυβετε πισω που τουν το τραγουδι.
  Διοτι, αμαν ακουεις ενα τραγουδι πολλα δυνατο, παντα κατι αναλογο υπαρχει που πισω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολλά ωραίο ποστ, μπράβο. Ούτε εγώ έξερα την ιστορία πίσω που το τραούδι, αν τζαι λατρεύω το.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. γενικά αρέσκουν μου πολλά τα τραγούδια που έχουν ιστορία πίσω τους. ό,τι ιστορία κι αν είναι εννοώ και ερωτική και οτιδήποτε έχει πολλά τραγούδια έτσι. ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια εν το the house of the rising sun πάλι έχει ιστορία και εννεν ξεκαθαρισμένη. έχει κι άλλα. oi cranberries είναι γενικώς καταπληκτικοί η o riordian είναι φωνή που σε σημαδεύει και γενικώς θεωρώ οτι εδώσαν το δικό τους σημάδι στη μουσική. το yeat's grave είναι αρκετά καλό. to daffodil lament εν τραγούδι τους από τα αγαπημένα μου άκουσε το κι εκείνο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Grouta Συμφωνώ και επαυξάνω!

  @Defiance και @she demon Σας ευχαριστώ. Μου άρεσε ο τρόπος που συνδύασαν το τραγούδι με την εξέγερση των Ιρλανδών και την ίδρυση του IRA.

  @daffodil lament Όντως η Dolores O'Riordan έχει το δικό της χαρακτηριστικό ηχόχρωμα. Daffodil Lament λοιπόν... Έτσι εξηγείται και το ψευδώνυμο σου!! :) Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή