9.12.12

Ο γέρος και το καθαριστήριο - Ιστορίες του δρόμου

20/11/2012

Επήα κάτω στην παλιά Λευκωσία. Έπρεπε να επιθεωρήσω   κάτι έργα στο δρόμο τζαι ορισμένες οικοδομές. Κάποια στιγμή έφτασα περπατητός σε ένα σημείο του δρόμου που ήταν να γίνει πλακόστρωτος. Ένας εκσκαφέας έφκαλλε το κανάλι για να μπουν οι σωλήνες της ΑΗΚ τζαι θκυο εργάτες επεριφράσσαν το χώρο δίπλα που τα πεζοδρόμια για να μπορούν να περπατούν νάκκον πιο άνετα καταστηματάρχες τζαι το κοινό.

Εσιερέτησα τους ανθρώπους τζαι επήα παρακάτω για να βρω τον επιστάτη. Έκαμα τη δουλειά μου με τον επιστάτη τζαι εξεκίνησα να πάω σε άλλη οικοδομή. Κοντά στην Παλαιών Πατρών Γερμανού είδα ένα συμπαθητικό γερούι να στέκει δίπλα που έναν εργάτη.


- Ίντα που κάμνεις μάστρε; λαλώ του.
- Λαλούμε καλά γιε μου. Έτο εφκήκα λλίον έξω που το καθαριστήριο για να μου δώκει νάκκον ο ήλιος.

Τζαι άρκεψεν να μου εξηγά ότι το χειμώνα, μετά το μεσημέρι ο ήλιος δεν ημπαίνει στο καθαριστήριο τζαι εν κρυάδα. Έτσι κατά διαστήματα φκαίνει έξω στο δρόμο για να του φακκά λλίον ο ήλιος. Έτο λαλεί μου, που εννα τελιώσουν οι δουλειές δαμέ, εννα φκάλλω τζαι την καρεκλού μου έξω να κάθουμαι στο πεζοδρόμιο.

- Πως παν οι δουλειές; λαλώ του.
- Παλιά είχαμε πολλή δουλειά, έρκουνταν τζαι τακτικά τζαι εγεμώναν μας πετρέλαιο. Τωρά εν έχουμε πελάτες,  τζαι ούτε πετρέλαιο βάλλουμε.

Συνεχίζει να μου μιλά.....

Ξέρεις....Είμαι συνταξιούχος εγώ τζαι η γυναίκα μου.  Τόσα χρόνια εδουλέφκαμε δαμέ τζαι ξέρουμε τον κόσμο γυρώ στη γειτονιά. Για να καταλάβεις τζαμέ που εν το σπίτι μου εν ηξέρω σχεδόν κανένα. Μια ζωή έρκουμουν δακάτω δουλειά τζαι επέστρεφα αργά στο σπίτι. Που να βρεθεί χρόνος να γνωριστώ με γείτονες.....

Στο καθαριστήριο δεν  έρκουμαι για τη δουλειά, αλλά για τους φίλους που έκαμα δαμέ στην περιοχή. Η Ζωή μου ούλλη εν δακάτω......

 Ευχήθηκα του να παν ούλλα καλά με τη δουλειά τζαι εσηκώστηκα να φύω.

Γυρίζει τζαι λαλεί μου με τζείντη σοφία που μόνο ένας γέρος έσιει:

"Γιε μου εμείς εσκολάσαμε πιον, είμαστε συνταξιούχοι. Ό,τι εκάμαμεν εκάμαμεν. Εν  κρίμα οι νέοι που εν ιβρίσκουν δουλειές τζαι μεινίσκουν άνεργοι."


12 σχόλια:

 1. Μπορεί για τους ίδιους να εν απλά μια κουβέντα, αλλά κάθε πρόταση ενός γέρου, μπορεί να περιέχει πολύ νόημα τζιαι πολλή σοφία!

  Υ.Γ.: Κάποιος ελάλεν ότι εν θα ξανάγραφεν στο blog!
  Υ.Υ.Γ.: Ξαναθκιάβασ'το τζιαι σάσε κάτι λαθούθκια.. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν συναντώ τέθκιους ανθρώπους.

   Υ.Γ. Τελικά το να γράφεις στο μπλογκ εν πιο εύκολο όταν δεν το επιζητάς.... Ευχαριστώ για την επισήμανση σχετικά με το μικρολάθος μου. :)

   Διαγραφή
 2. εν κρίμα καλό ένναιν κρίμα? εν κ θέλεις και το γέρο να σου το πει, ότι τούτη η κατάσταση που ζούμε εν κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τούντο απλό πράμα που εκατάλαβε ο γέρος, καμιά κυβέρνηση δεν το εκατάλαβε....
   Για αυτό και ανακυκλώνουν τους διάφορους συνταξιούχους σε θέσεις κλειδιά λες και ελείψαν που την Κύπρο οι νεαροί επιστήμονες...

   Διαγραφή
  2. επδ εκάμαν τα σhιόνι τόσα χρόνια διατηρούν τους στες θέσεις τους. Μπας και μπει καμιά φρέσκια ιδέα και δούμε χαϊρι! οι νέοι επιστήμονες εννά ξηλιφτούν που τηνκύπρο έτσι όπως πάμε. οι πιο αξιόλογοι φίλοι μου ή έχουν ήδη φύει ή γυρέυκουνται!

   Διαγραφή
 3. :( τραγικές αλήθειες ... (αστα αστεία , πιάνεις με βοηθό; εν η ζωή μου να φακκω γύρους μες στην παλιά Λευκωσία ! )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βοηθό εν μπορώ να σε πιάσω, αλλά όποτε θέλεις τζαι μπορείς έλα να φατσήσουμε όσους γυρούς θέλεις μες την παλιά Λευκωσία.
   Έδωκες μου τζαι μια καλή ιδέα... Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μικρές συνεντεύξεις/ιστορίες με έτσι τύπου ανθρώπους.

   Διαγραφή
  2. πολλά καλή ιδέα ! μπορείς να κάμεις έναν είδος λευκώματος με φωτογραφίες και συνεντεύξεις-ιστορίες !!

   Διαγραφή
 4. Εν πολλά λυπηρό που θωρούν τουτη την κατάντια των ημερών μας......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τούτοι ανθρώποι υποφέραν αρκετά, τα παλιά τα χρόνια. Ενιώσαν τζαι την πείνα στο πετσί τους. Το λυπηρόν είναι ότι στις μέρες μας, τα παιθκιά τζαι τα αγγόνια τους ενννα ξαναζήσουν τα ίδια...

   Διαγραφή
 5. its so sad..

  είπες οτι εν ξαναγράψεις?..γιατί εν πάντα πολλά ωραία τα θέματα σου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στον TT είπα ότι δεν έχω όρεξη να γράφω τζαι κάπου το μπλογκ ήταν κλειστό. Τα θέματα μου συνήθως ήταν αναδημοσιεύσεις που άλλα μπλογκς.
   Εν που τες λλίες φορές, η σημερινή μέρα, που το γράψιμο εφκήκε μου αβίαστα.

   Διαγραφή